Τα βότανα

Τα βότανα ήταν για πολλούς αιώνες ο σημαντικότερος αν όχι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των παθήσεων. Οι μεγαλύτερες σχολές παραδοσιακής ιατρικής ήταν τρεις, η ayurveda των Ινδών, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και η βοτανική ιατρική του δυτικού κόσμου. Μέσα σε αυτούς τους αιώνες δοκιμάστηκαν πάρα πολλά φυτά και άλλες πρώτες ύλες που αντλούνταν από τη φύση. Οι δράσεις τους στον άνθρωπο καταγράφονταν σε κείμενα ή και σε ζωγραφιές κάποιες φορές. Στις μέρες μας και οι τρεις παραδοσιακές μορφές Ιατρικής διδάσκονται σε συγκεκριμένες χώρες ακόμα και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Σήμερα η γνώση για τα βότανα και την επίδρασή τους είναι διαθέσιμη πολύ πιο άμεσα  μέσω των βιβλίων ή του ίντερνετ. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είναι πάντα σωστή’ παίζει σημαντικό ρόλο η πηγή της κάθε πληροφορίας. Κάθε βότανο έχει μια ή περισσότερες  κύριες και δευτερεύουσες δράσεις. Κάποια βότανα λειτουργούν καλύτερα αν συνδυαστούν με κάποια άλλα. Υπάρχουν δε και βότανα που έχουν ανταγωνιστική δράση με κάποια άλλα. Αν δεν λάβουμε υπόψη όλα τα απαραίτητα στοιχεία, δεν μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακούμε και διαβάζουμε για ανθοκυανίνες, αιθέρια έλαια, προσαρμογόνα, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, τανίνες και άλλα.
Τι είναι άραγε όλα αυτά?

Είναι στοιχεία των φυτών που ονομάζονται δευτερογενείς μεταβολίτες και έχει αποδειχτεί ότι παρέχουν στα φυτά κάποια μορφή άμυνας. Όσον αφορά τους ανθρώπους έχει  αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού.

Εμείς στο ΜΩΛΥ πιστεύουμε ότι πετύχαμε να δημιουργήσουμε τους πιο κατάλληλους συνδυασμούς, ανάλογα με τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες βοτανικών αφεψημάτων (herbalteas) ανά τον κόσμο. Στη περιγραφή του κάθε τσαγιού στις σελίδες των προϊόντων μας, μπορείτε να βρείτε το σκεπτικό δημιουργίας του κάθε συνδυασμού και τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας. Τα βότανα που έχουν τη μορφή ρίζας ή φλοιού έχουν κοπεί σε μορφή σκόνης ώστε να περάσουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά των δραστικών ουσιών μέσα στο ρόφημά μας.   

Τα αφεψήματά μας προετοιμάζονται με τη μέθοδο του εκχύματος. Αυτή είναι άλλωστε η πιο εύκολη και γρήγορη εκχύλιση βοτανικού σκευάσματος  για το καταναλωτή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βράσετε το νερό, να γεμίσετε  την κούπα της αρεσκείας σας, να τοποθετήσετε μέσα σ΄αυτή το φακελίσκο με το βοτανικό μείγμα για 5 έως 10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το ρόφημά σας) και... να το απολαύσετε! Και ένα μικρό μυστικό… ανάλογα με το πόσο τακτικά ή έντονα θα αναδεύσετε το αφέψημά σας θα ενδυναμώσετε τη γεύση και τη δράση του! 

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΟΝΑ ΒΟΤΑΝΑ

Τα “προσαρμογόνα βότανα” είναι βότανα που προάγουν την ομοιόσταση βοηθούν δηλαδή  το σώμα να “προσαρμόζεται” σε εξωτερικούς αλλά και σε εσωτερικούς παράγοντες που δημιουργούν ανισορροπία στον οργανισμό. Έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζουν τη δράση τους ανάλογα με τις ανάγκες μας, προσφέρουν στον οργανισμό αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο όρος “προσαρμογόνο βότανο” είναι σχετικά καινούριος ιατρικός όρος και εισήχθη το 1947 από τον Pώσο τοξικολόγο Δρ.Nikolay Vasilievich Lazarev ο οποίος, έπειτα από μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βότανα  αυτά περιορίζουν κατά πολύ την σωματική και ψυχική εξάντληση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντοχή του οργανισμού σε πολλούς περιβαλλοντικούς, χημικούς και βιοχημικούς παράγοντες.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα προσαρμογόνα βοτανα βελτιώνουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, χωρίς να επιβαρύνουν καμία. Βοηθούν τον άνθρωπο να προσαρμοστεί στο στρες.

  • Τα κείμενα για τις θεραπευτικές δράσεις των βοτάνων έχουν γραφτεί από τον βοτανολόγο ιατρό Μανώλη Μάνο ο οποίος έχει σπουδάσει βοτανική ιατρική, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας [Bsc(hons) HerbalMedicine].
  • Προσοχή: Τα αφεψήματα δεν είναι φάρμακα, ούτε παρέχουν ισχυρισμούς υγείας. Δημιουργήθηκαν από το Μώλυ με βάση έγκυρα δεδομένα όπως αυτά αναφέρονται κατά περίπτωση και με βάση τη παραδοσιακή τους χρήση. Η ποσότητα των βοτάνων είναι σε τέτοια αναλογία ώστε να καταναλώνονται χωρίς το φόβο παρενεργειών και χωρίς να αντικαθιστούν φαρμακευτικά σκευάσματα.
  • Για όποιες πληροφορίες ή ερωτήσεις παρακαλώ συμβουλευτείτε μας.

astragalos.jpgΜε την προσαρμογόνα δράση του αστράγαλου στο ανοσοποιητικό, ενισχύουμε τη προφύλαξη του οργανισμού από κοινά κρυολογήματα και ιούς. Ευνοεί ιδιαίτερα οργανισμούς που έχουν πολυετή ιογενή φλεγμονή και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

genoderma.jpgΤο μανιτάρι γανόδερμα, έχει επίσης προσαρμογόνα δράση στο ανοσοποιητικό. Βοηθά κυρίως στην εξισορρόπηση του οργανισμού με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους που υπάρχει κάποια φλεγμονή του αναπνευστικού. Βοηθά τέλος στη τόνωση του ανοσοποιητικού και μειώνει τους παράγοντες φυσικού στρες.

zinzer.jpgΤο ρίζωμα του τζίντζερ ή πιπερόριζας, με την αντιική του δράση, ενισχύει τη προφύλαξη και τη καταπολέμηση φλεγμονών του αναπνευστικού. Παράλληλα τονώνει την περιφερειακή κυκλοφορία και κατευνάζει το αίσθημα του μετεωρισμού ή ζαλάδας που παρατηρείται σε φλεγμονές του άνω αναπνευστικού.

iviskos.jpgΤα άνθη του ιβίσκου προσφέρουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Cκαι αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες και φλαβονοειδή τα οποία βοηθούν στη τόνωση του ανοσοποιητικού. Χρησιμοποιείται δε στο μείγμα μας και ως ενισχυτικό γεύσης

glikoriza.jpgΗ γλυκόριζα χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης ενώ παράλληλα προσφέρει έξτρα μαλακτική και αντιφλεγμονώδη δράση στις φλεγμονές του ανοσοποιητικού που επηρεάζουν τα κύτταρα παραγωγής βλέννας.

sxisandra.jpgΜε τη προσαρμογόνα δράση της σχισάνδρας μειώνουμε το στρες που δέχεται ο οργανισμός από διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Την ίδια στιγμή η σχισάνδρα είναι ένα βότανο που ρυθμίζει τη ποσότητα των οξέων που εκκρίνονται από το στομάχι ενώ ως χολαγωγό είναι σε θέση να ρυθμίζει και την ποσότητα της χολής που εκκρίνεται για να βοηθήσει στη χώνεψη των λιπαρών τροφών. Επίσης έχει ηπατοπροστατευτική δράση.

marathos.jpgΟι σπόροι του μάραθου, προέρχονται από ένα ευγενικό και πολύτιμο βότανο, γνωστό από την αρχαιότητα ως χωνευτικό και ευστόμαχον. Ο μάραθος βοηθά σε περιπτώσεις δυσπεψίας και γαστρεντερικών διαταραχών όπως ναυτία, τάση για έμετο, φουσκώματα και κολικοί.

xamomili.jpgΤα άνθη του χαμομηλιού είναι ωφέλιμα σε ένα μεγάλο φάσμα γαστρεντερικών καταστάσεων. Το χαμομήλι έχει πολύ καλή σπασμολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι ένα από τα κύρια βότανα που ωφελούν ‘το ευερέθιστο έντερο’. Συμβάλει στην ψυχική ηρεμία κατευνάζοντας το άγχος που συνήθως συνοδεύεται από φουσκώματα,πρηξίματα κ.α.

diktamo.jpgΤο κρητικό δίκταμο χαρακτηρίζεται από την αρχαιότητα ως ευστόμαχον και καταπραϋντικό των εντερικών και στομαχικών πόνων . Με την αντιμικροβιακή του δράση μπορεί να μειώσει το πληθυσμό μικροβίων και με τη στυπτική, αντιφλεγμονώδη και σπασμολυτική του δράση να μειώσει φλεγμονές και σπασμούς στο γαστρεντερικό σύστημα.

xaroupi.jpgΤο χαρούπι, χρησιμοποιήθηκε στο μείγμα μας κυρίως ως ενισχυτικό γεύσης . Έχει όμως επιλεχθεί και για τη δράση του στο γαστρεντερικό καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας και του έμετου. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση των κολικών ακόμα και σε βρέφη.

giko.jpgΤα φύλλα του γκίνγκο αυξάνουν τη γνωστική λειτουργία, όπως επίσης και τις λειτουργίες της μνήμης. Αυξάνουν επίσης τη κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, προσφέροντας εγρήγορση και συγκέντρωση σε πνευματικές λειτουργίες έχοντας παράλληλη ήπια αγχολυτική δράση. Επίσης ενισχύουν την περιφερειακή κυκλοφορία, που βοηθά στη τόνωση της σωματικής δραστηριότητας.

ganoderma.jpgΤο γανόδερμα, γνωστό ως το ελιξίριο της μακροζωίας στην Ανατολή, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως τονωτικό ενέργειας . Έχει πολλές ωφέλιμες χρήσεις. Σε αυτή τη συνταγή επιλέχθηκε ως προσαρμογόνο. Προσφέρει νευροπροστατευτική δράση και συγκεκριμένα βοηθά στην ενεργοποίηση του παράγοντα ΝG προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Βοηθά επίσης στη τόνωση του ανοσοποιητικού και μειώνει τους παράγοντες φυσικού στρες.

kardamo.jpgΟι καρποί του κάρδαμου- με γνωστή από την αρχαιότητα τονωτική δράση- προσφέρουν ενέργεια ενισχύοντας ήπια τη κυκλοφορία και μειώνοντας την ένταση ή και την συχνότητα των μυϊκών κραμπών. Έχει πολύ ήπια αγχολυτική δράση.

galio.jpgΤο γάλλιο, ένα ήπιο διουρητικό το οποίο βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω της διούρησης και παράλληλα προσφέρει μαλακτική δράση στο ουροποιητικό σύστημα. Βοηθά επίσης στη κατακράτηση των υγρών.

kanela.jpgΗ κανέλα κεϋλάνης- γνωστό χωνευτικό- βοηθά ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δυσπεψίας και γαστρεντερικούς σπασμούς. ενώ παράλληλα έχει ευεργετικές ιδιότητες σε ζαλάδες και ναυτίες. Την επιλέξαμε και ως ενισχυτικό γεύσης αλλά συμπληρωματικά έχουμε προσθέσει μια μικρή ποσότητα κανέλας κάσσια για περισσότερο άρωμα.

louiza.jpgΗ λουίζα, με την ήπια αγχολυτική της δράση, βοηθά στη καταπολέμηση του άγχους, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει ήπια διουρητική δράση και ανακούφιση από γαστρεντερικά φουσκώματα. Βοηθά λοιπόν στην κατακράτηση υγρών και στην απώλεια βάρους. Αρκετά αιθέρια έλαιά της έχουν λιποδιαλυτική δράση.

lemon.jpgΤο αποξηραμένο λεμόνι, πλούσιο σε λιποδιαλυτικές ιδιότητες, ενισχύει τη γεύση του μείγματος και προσφέρει μια ήπια οξύτητα που ταιριάζει με τα υπόλοιπα συστατικά. Πλούσιο σε βιταμίνη C.

taraksako.jpgΗ ρίζα του ταραξάκου έχει τονωτική δράση στη λειτουργία της χοληδόχου κύστεως και του συκωτιού και είναι πολύ ωφέλιμη σε καταστάσεις κατακράτησης υγρών και δυσκοιλιότητας. Επίσης προσφέρει στον οργανισμό ικανοποιητικές δόσεις καλίου

stelaria.jpgΗ στελλαρια ειναι ενα απο τα πολυθρεπτικα βοτανα με πολλα και χρησιμα στοιχεια για τον οργανισμο μας. Στο μειγμα detox επιλεχθηκε για να τονωσει την αποτοξινωση των οργανων αποβολης τοξινων. Εχει γνωστη δραση στη καταπολεμηση αρκετων δερματικων συμπτωμάτων που μπορει να οφειλονται στη μειωμενη δραση των οργανων αποβολης και σε μικρες ποσοτητες ευνοεί και τη χωνεψη.

sxisandra.jpgΜε τη προσαρμογόνα δράση της σχισάνδρας μειώνουμε την αρνητική επίδραση του στρες στον οργανισμό τόσο στο γαστρεντερικό όσο και στο νευρικό σύστημα και ενισχύουμε τη φυσική και πνευματική αντοχή. Επίσης με τη χρήση της σχισάνδρας προσφέρουμε τόνωση στα όργανα αποβολής και ειδικότερα στο συκώτι και στο λεπτό και παχύ έντερο.

stevia.jpgΜε τη προσθήκη της στέβιας εξισορροπούμε τη πικρή γεύση που έχουν αρκετά από τα βότανα της συνταγής μας.

moko.jpgΟ βολβός του Maca, αυξάνει τη λίμπιντο, την αντοχή και τις επιδόσεις και στα δύο φύλα χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία, όπως άλλες γνωστές ουσίες. Όπως και οι καρποί τουSerenoa, επηρεάζει θετικά την παραγωγή σπέρματος στους άνδρες.

diosmos.jpgΟ δυόσμος, ως ενισχυτικό γεύσης και- κατά χρόνια παράδοση από τους αρχαίους Αιγύπτιους μέχρι σήμερα-ως ήπιο αφροδισιακό, τονώνει τη λίμπιντο, προφανώς ως ήπιο περιφερειακό τονωτικό της κυκλοφορίας, χωρίς παρενέργειες π.χ.υψηλή πίεση κ.α..

tsouknida.jpgΗ ρίζα της τσουκνίδας, πλούσια σε λιγνάνες, επηρεάζει τις αναπαραγωγικές ορμόνες και πρωτεΐνες SHBG και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και στα δύο φύλα. Κι αυτό, γιατί επηρεάζει όχι μόνο τα ανδρογόνα, αλλά και τα οιστρογόνα. Παράλληλα μπορεί να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει μέτριες φλεγμονές στο ουροποιητικό σύστημα και στο προστάτη.

gouithania.jpgΜε τη προσαρμογόνα δράση της γουϊθάνια στο νευρικό σύστημα, μειώνονται τα αρνητικά ερεθίσματα του άγχους στον οργανισμό . Παράλληλα, ενισχύει τη σωματική και πνευματική αντοχή και ενέργεια. Είναι επίσης ένα από τα φυτά που προτείνονται σε εξασθενημένους οργανισμούς, είτε από κάποια ασθένεια  είτε από πνευματική ή σωματική καταπόνηση.

pasiflora.jpgΜε τη κατευναστική και αγχολυτική δράση της πασιφλόρας ή ρολογιάς, βοηθούμε τον οργανισμό να ηρεμήσει. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε συνδυασμό με τη σκουτελλάρια στις περιπτώσεις που η ανησυχία συσχετίζεται με νευρικές διαταραχές (πονοκέφαλος, ένταση, ημικρανίες ή άλλοι πόνοι νευρικής φύσεως).

levanda.jpgΗ λεβάντα με την ήπια αγχολυτική της δράση και τη τονωτική δράση στο νευρικό σύστημα, επηρεάζει θετικά τη διάθεση και ηρεμεί τα αρνητικά συναισθήματα. Ένα από τα πιο κατάλληλα φυτά για την ανησυχία και ήπιο υπνωτικό, ευγενικό ακόμα και σε βρέφη.

likiskos.jpgΗ καθαρά υπνωτική δράση του λυκίσκου, ξεκουράζει το μυαλό , όπως και το σώμα σε συνδυασμό με τη πασσιφλόρα και τη λεβάντα. Βοηθά να φέρει τον οργανισμό σε βαθύ ύπνο, όπου και υπάρχει η αίσθηση της αληθινής ξεκούρασης. Την ίδια στιγμή βοηθά σε καταστάσεις άγχους και καταστάσεις που σχετίζονται με νευρικές αϋπνίες.

skoutellaria.jpgΗ σκουτελλάρια, από την Αμερικανική ήπειρο, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αγχολυτικά. Είναι γνωστή για τη χρήση της σε περιπτώσεις ανησυχίας, άγχους και αφηρημάδας που σχετίζονται με πνευματική εξάντληση ή καταπόνηση. Οι Άγγλοι βοτανολόγοι ιατροί τη θεωρούν το κατάλληλο βότανο ‘για το μυαλό που τρέχει’.

rodo.jpgΤο ρόδο της Δαμασκού είναι μία από τις πιο παλιές ποικιλίες αρωματικής τριανταφυλλιάς. Με τα μπουμπούκια του προσδίδουμε γεύση και άρωμα στο αφέψημά μας και βοηθούμε ιδιαίτερα εκείνους που κυριεύονται από το άγχος. Επίσης είναι γνωστό για την δράση του σε κρίσεις πανικού.

lemon-balm.jpgΜε την ήπια τονωτική δράση του μελισσόχορτου στο νευρικό σύστημα, τονώνουμε τον οργανισμό που είναι εξαντλημένος από το άγχος αλλά και τις σκέψεις. Είναι ένα από τα πιο ενδεδειγμένα αγχολυτικά σε περιπτώσεις χαμηλής διάθεσης που μπορεί να συνδέεται με έλλειψη ξεκούρασης αλλά και με κατάθλιψη.

dendrolivano.jpgΤα φύλλα του δεντρολίβανου αυξάνουν τη πνευματική διαύγεια, τις λειτουργίες της μνήμης και βοηθούν στη συγκέντρωση σε δραστηριότητες και  ειδικά σε πνευματικές. Καθώς το δεντρολίβανο είναι ήπιο αγχολυτικό, εφιστά τον οργανισμό σε ετοιμότητα χωρίς να προκαλεί καταστολή. Παράλληλα είναι ήπιο τονωτικό της περιφερειακής κυκλοφορίας.

kourkoumas.jpg

Χρησιμοποιούμε  το ρίζωμα του κουρκουμά  ο οποίος  έχει αντιοξειδωτική δράση και τονώνει τη λειτουργία του συκωτιού.

aspro_movro.jpgΤο άσπρο μούρο πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, μία φαινόλη που βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί, με προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Είναι μια από τις τροφές που υποστηρίζεται ότι αυξάνουν την σωματική αντοχή και έχει συνδυαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου με μιξ τροφών που αυξάνουν τη λίμπιντο, για τους παραπάνω λόγους.

fliskouni].jpgΤο φλισκούνι, πλούσιο σε φαινόλες και φλαβονοειδή, προσφέρει αντιοξειδωτική και ήπια προστατευτική δράση στον οργανισμό μας σε αρκετούς εισβολείς, όπως συγκεκριμένα μικρόβια, μύκητες και κάποιους υιούς. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη περίοδο μιας φλεγμονής, προσφέροντας ήπια αντιφλεγμονώδη και  αντιβιοτική δράση και χρησιμοποιείται και παραδοσιακά για τον πυρετό.